Kiakkovierasjuhlista mediassa

Kiakkovierasjuhlat on viime aikoina noteerattu eri medioissa.

Yle Puheen Politiikkaradio
Itsenäisyyspäivän kiakkovieras: “Mellakointiin olisi Suomessakin aihetta”

Radikaalit poliittiset toimijat kokoontuvat itsenäisyyspäivänä Tampereella kiakkovieraat -tapahtumaan. Tapahtuman iskulause on “lätkää ja luokkataistelua”.

Timo Jutila -naamarin taakse piiloutuva aktivisti sanoo, että kansan on aika Suomessakin nousta hallitsevaa luokkaa ja leikkauspolitiikkaa vastaan.

Miia Kaarlela haastattelee yhtä Kiakkovieraat-tapahtuman järjestäjistä.

 

45 minuuttia

4.12. Toisenlainen juhla

“[…]Samaan aikaan toisaalla omiin Kiakkovieras-varjojuhliinsa valmistautuu joukko suomalaisia nuoria, jotka aikovat Tampereen kaduilla protestoida “eliitin juhlintaa” kovinkin keinoin. Katso 45 minuuttia keskiviikkona 4.12. alkaen kello 20.05 MTV3-kanavalla

 

Vihreä lanka

Mitä itsenäisyys merkitsee Kiakkovieraille?

Imagosyistä juti-naamareissa. ”Jääkiekko on osa tamperelaisuutta”, itsenäisyyspäivän vastaanoton vastatapahtuman järjestäjät perustelevat kiekkorekvisiittaa.

Olette osa Kiakkovieraat-kollektiivia, joka järjestää Tampereella itsenäisyyspäivänä varjotapahtuman protestina presidentin vastaanotolle. Mitä itsenäisyys teille merkitsee?

”Ei juuri mitään. Suomi kuuluu kapitalistiseen rahatalouteen ja Euroopan unioniin, ei se ole itsenäinen valtio. Itsenäisyys tarkoittaa, että voi tehdä niin kuin haluaa satuttamatta muita. Lainsäädäntö ja eri instituutiot kuitenkin pakottavat homogeeniseen järjestelmään.”

Kritisoitte Linnan juhlien siirtoa Tampere-taloon. Mikä juhlissa ärsyttää?

”Ne ovat kansallismielisyyden kiillotusta. Pyrkimyksenä on antaa kuva yhtenäisestä kansasta, joka juhlii suuria johtajia, huippu-urheilijoita ja viihdemaailman tähtiesiintyjiä – kansa voi tuijottaa telkkarista, kun rikkaat juhlivat. Taloudellista ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta yritetään häivyttää tämän tapaisilla tapahtumilla. Haluamme viestittää, että Tampereella on vielä punaisten henkeä jäljellä eikä katsota hyvällä, että tuollaiset ihmiset tulevat tänne paraatein nostamaan itsensä jalustalle.”

Nettisivuiltanne voi ladata Juti-, Pate- tai Heikki -naamarin. Mitä tekemistä Timo Jutilalla, Pate Mustajärvellä tai Heikki Silvennoisella on Kiakkovierasjuhlien kanssa?

”Ei varsinaisesti mitään. He ovat tamperelaisia ikoneja ja esikuvia. Kaikille on myös postitettu henkilökohtaiset kutsut juhliimme. Mustajärveen petyimme, kun hän hehkutti Aamulehdessä, kuinka mielellään hän menee Linnan juhliin. Toisaalta, saimme Toisen Kadunpojan esiintymään. Kyllä se vähintään yhden Paten korvaa.”

Ette halua esiintyä tunnistettavasti julkisuudessa, ja poliisi on kiinnostunut tekemisistänne. Onko teillä konkreettisia tavoitteita juhlille?

”Emme halua esiintyä omalla nimellä tai kasvoilla, koska silloin liikettä ei voi identifioida tiettyyn ihmiseen. Poliisin mielestä kaikki kyseenalaistaminen on uhkaavaa tai vaarallista. Tavoitteena on saada juhlat pidettyä ilman niiden häirintää. Myöskään natsit, fasistit ja muut äärikansallismieliset eivät ole tervetulleita. Toivottavasti voimme pelata katulätkää ja pitää keikat sovitusti. Haluamme, että vierailla on hauskaa ja sellainen olo, että tämä on siisti juttu.”

Kiakkovierasjuhlat järjestetään itsenäisyyspäivänä Tampereella keskustan tuntumassa. Tarkempi aika ja paikka ilmoitetaan tiistaina 3.12.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.